A folyóírás kétségbeejtő jövője

2015. március 1., vasárnap


Én magam rengeteg folyóírást használok, egyszerűen nem tudom elképzelni az életem úgy, hogy ne tudjam használni az írásnak ezt az egyszerű, gyönyörű, hasznos, de leginkább olcsó formáját. 

Finnországban azonban máshogy gondolják. Mondván, hogy semmi gyakorlati haszna, inkább kiveszik a kötelező tananyagból. Hasonló viták már az Egyesült Államokban is felmerültek. Mégis melyik az a csökött agyú ország, amelyik megvonná a lakosságától az írás kiváltságát? Az írásnak azt a formáját, amit bárki, bárhol, bármikor gyakorolhat akár úgy is, hogy egy forintjába sem kerül? 

Egyetértek azzal, hogy szükség van a gépelésre, és a fogalmazás fejlesztésére, de ezek azok a dolgok, ami vagy magától kifejlődik... vagy nem is érdemes vele foglalkozni. 

Milyen élet az, ahol a tenger partján sétálva nem tudom leírni egy faággal a homokba, hogy milyen boldog vagyok? Ahol nem tudok a saját kezemmel megírni egy képeslapot annak, akit szeretek. Milyen világ az, ahol nem tudok egy táblára, vagy a fehér ajtómra jegyzetelni, amikor csak jólesik? Hogy lehet úgy tanulni, hogy a jegyzeteket gépbe kell bevinnem? El sem tudom képzelni, hogy például a művtöri tankönyv olvasása közben, a számomra ismeretlen fogalmakat a wordbe kelljen kijegyzetelnem. 

Az írás egy olyan folyamat, amely a leírtakat közelebb hozza a lelkünkhöz, és az agyunkhoz. Sokkal egyszerűbb megtanulni valamit, amire koncentrálnunk és figyelnünk kellett. Mostantól akkor a kiírt fogalmak jelentéseit  a netről kikeresve bemásolják majd a wordbe, és..? Megjegyzik? Valószínűleg talán el sem olvassák. Ez hatalmas nehézségeket okozhat a tanulástól egyébként is szenvedő társadalmunkban, 

Arról nem is beszélve, hogy az írásunk a lelkünk egy darabkája, sokat árulhat el rólunk az, ahogyan írunk. S ezek az írások fognak fennmaradni az utókornak. Belegondoltunk már abba, hogy a mi utódaink nem fogják megtalálni a padláson a szerelmes leveleinket? Vagy a kézzel íródott naplónkat? Valószínűleg ennyiből kellő mértékben kitűnik, hogy mennyire vagyok ellene a folyóírás eltörlésének. Szerintem itt lenne már az ideje, hogy kihúzzuk a fejünket a seggünkből, mert alig pár év, és az emberiség ismét azon a helyen szarik majd, ahol eszik..

(Ezt a bejegyzést egy Euronews cikk indította meg az agyamban.) 


Üzemeltető: Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Copyright

My own photos and words since 2009.